Ara mateix Catalunya és un país poc competitiu, molt endeutat i amb un excessiu nombre d’aturats. La independència no resoldria tots aquests problemes de manera automàtica, però permetria disposar dels recursos i els instruments de política econòmica necessaris per a l’objectiu al qual ha d’aspirar el país: una societat cohesionada i pròspera.
Per arribar-hi, el model espanyol no és la via i, per als autors, la referència lògica que cal mirar ve del nord. Vuit països europeus de dimensions comparables a Catalunya —Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, els Països Baixos, Suècia i Suïssa—, són dels més avançats del món socialment i econòmicament. De tots ells, el nostre país en pot extreure lliçons útils per sortir de la difícil situació en què ens trobem.
Com Àustria o Dinamarca no preveu que el camí per acostar-se a aquells models sigui fàcil, perquè parteix d’una anàlisi realista dels problemes més rellevants que el país afronta, des de les pensions a l’energia, la seguretat, la salut, la tecnologia... Per a cadascun d’ells s’identifiquen els principals reptes i oportunitats de la Catalunya independent.
Com Àustria o Dinamarca és un llibre que no pot deixar indiferent cap persona interessada en el futur de la nostra societat, sigui o no sigui favorable a la independència. El seu plantejament inclou propostes concretes sobre les quals tots els dirigents i tots els ciutadans de Catalunya s’hauran de pronunciar.